Skoči na vsebino

Odprtje razstave: Gradec: Ljubljana – Dve mesti : dve reki

Finžgarjeva galerija vas vabi na odprtje razstave.

Christine Kertz
Gradec : Ljubljana
dve mesti : dve reki

Graz : Ljubljana – Zwei Städte : zwei Flüsse
Finžgarjeva galerija, Kolezijska 1, Ljubljana–Trnovo
16. – 31. januar 2020

Dve mesti, prestolnici regije oziroma države, s približno 300.000 prebivalci, ležita ob reki: Gradec ob Muri, Ljubljana ob Ljubljanici. Kako to, da je veliko manjša Ljubljanica v slovenski prestolnici prisotna veliko bolj kot Mura v Gradcu? V Ljubljani se živahno urbano življenje odvija predvsem v conah za pešce na obeh bregovih reke s kavarnami, bari in restavracijami; reko in obe nabrežji pa obdajajo impresivni mostovi in velike javne zgradbe. In: po reki ves čas poteka tudi rečni promet s čolni.

V Gradcu Mura teče globoko po svojem rečnem dnu, večinoma obrasla z grmovjem in drevesi ter težko dostopna. Se bo to spremenilo z novo elektrarno na Muri?

Christine Kertz je odgovorila na vsa ta vprašanja in jih intenzivno raziskovala med svojim bivanjem v Ljubljani, kamor je bila s strani Javnega sklada republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD) povabljena na umetniško rezidenco in poleti 2019 ustvarjala v rezidenčnem centru na Cankarjevi.

Umetnica je najprej v Ljubljani, po vrnitvi na avstrijsko Štajersko pa še v Gradcu zbirala zvoke, slike, znake in obrede ob obeh rekah, jih umetniško dokumentirala in nato raziskala. Kaj najdemo tako v Ljubljani kot tudi v Gradcu, kako se ljudje spopadajo s temi okoliščinami, zlasti s floro in favno? In kako lahko najbolje odkrivamo obe mesti – z javnim prevozom, s kolesom ali čolnom? Ali obstajajo podobnosti ali samo razlike?

Christine Kertz je na podlagi fotografij, risb, slik in/ali odtisov zapisala svoje izkušnje v obeh mestih in sestavila besedilo o vsakem. Rezultat je neke vrste dnevnik, ki bo skupaj z drugimi umetniškimi deli, ki so nastali med raziskavo in nato v njenem studiu, predstavljen kot razstava najprej v Ljubljani in nato še v Gradcu.

Datum

16. Jan. 2020
Expired!

Ura

19:30

Lokacija

Finžgarjeva galerija
Kolezijska 1, Ljubljana-Trnovo
Kategorija

Organizator

Društvo Finžgarjeva Galerija
Spletna stran
https://www.facebook.com/galerijatrnovo/

Naša aktualna usposabljanja

Ničesar nismo našli.

Druge delavnice za NVO

Ničesar nismo našli.