Skoči na vsebino

Čebelarsko društvo Žagar Filip

Predstavlja se nam Čebelarsko društvo Žagar Filip, ki deluje v Notranjih Goricah v občini Brezovica. Njihovo geslo je živeti in delovati v simbiozi z naravo. Nudijo izobraževanja, razne izdelke iz medu, občasno pa bi potrebovali večji prostor. V petih letih bodo obogatili svojo ponudbo z barjanskim medom ter se povezali z okoliškimi čebelarskimi društvi.

Foto: Arhiv Čebelarsko društvo Žagar Filip

Kakšno je poslanstvo vaše organizacije (na kak način bogatite skupnost) in kaj ste v lanskem letu počeli?

Izvajali smo izobraževanje različnih starostnih skupin o pomenu čebel na Barju, možnost kontaktiranja lokalnih ponudnikov čebeljih pridelkov in izdelkov, možnost ogleda dela čebelarja in čebelnjaka s tradicionalnimi panji, pa tudi prenos znanja čebelarjenja na mlajše generacije čebelarjev, ohranjanje biotske raznovrstnosti, predstavitev pomena in dela čebelarja osnovnim šolam, ohranjanje kulturne in naravne dediščine (kranjske sivke in tipičnih slovenskih panjev).

 

Na katere dosežke vaše organizacije ste najbolj ponosni?

Na ozaveščanje vrtcev in osnovnih šol o pomenu čebel, oskrba vrtcev in osnovnih šol z lokalnim medom, izvedbo strokovnih ekskurzij po Sloveniji in obisk enega največjih čebelarskih sejmov v Beogradu.

 

Kdo so obrazi vaše organizacije in kako doprinašajo k izvajanju vaših aktivnosti?

Član društva je terenski svetovalec Roman Marinko, ki preverja in določa vrste medu večine čebelarjev v društvu; kot študentka Biotehniške fakultete in tajnica društva, Tadeja Vidmar, skrbim za ustrezno predajo znanja o čebelarjenju, medovitih rastlinah ter ohranjanju krajinskega parka na splošno (tako praktičnega kot teoretičnega) mlajšim generacijam (vrtci, OŠ, srednje šole).

Foto: Arhiv Čebelarsko društvo Žagar Filip

Kaj so vaša najpomembnejša spoznanja na področju na katerem delujete?

Otroci znanje vpijajo hitreje kot odrasli, prav tako so pomemben in močen posrednik med starši in nami, ki jih znanje predajamo.

Najbolj uporabno znanje je znanje pridobljeno direktno z izkušnjami in večletno prakso. Biti v simbiozi – ne v zajedavstvu – z naravo.

 

Koga vabite v svoje vrste in kaj lahko pri vas počne?

Vse, ki si želijo spoznati ali pa jih le zanimajo delo čebelarja in čebele ter podpirajo lokalno hrano, pri nas se lahko te tudi izobražuje (organiziramo tudi strokovne ekskurzije).

Torej čebelarje, osebe, ki jih čebelarstvo zanima, kljub temu da nimajo možnosti naselitve čebel, začetnike kot večletne čebelarje. Društvo vsako leto organizira strokovne ekskurzije z namenom razširitve znanja. S pikniki ohranjamo povezanost in druženje med različnimi starostnimi generacijami. Z občnimi zbori nabiramo ideje za prihodnost in pišemo predloge za izboljšanje občine, saj smo del nje.

 

Kaj lahko ponudite drugim organizacijam in kaj je tisto, kar bi od drugih organizacij sami potrebovali?

Ponudimo lahko aktivnosti izobraževalnih narav; z dokaj številčnim društvom lahko ponudimo druženje med drugimi društvi (medgeneracijsko povezovanje), nudimo tudi nekaj društvene opreme, kot je projektor, zaradi velike raznolikosti dela med člani je veliko tudi ponudnikov, ki bi svoje izdelke lahko ponudili drugim društvom na različnih slavnostnih dogodkih (medeno žganje in medica, razni zeliščni čaji, svečke iz voska …)

Občasno bi potrebovali prostor, kjer bi lahko izvedli sezonski piknik ali drugo druženje.

Drugim organizacijam lahko s široko ponudbo medu poskrbimo za vedno aktualna darila iz čebeljih pridelkov (lokalna), nudimo predstavitev del čebelarja skupnostim, ki so prav tako povezane z naravo. Od drugih organizacij bi potrebovali možnost najema prostora za več ljudi.

 

Kje se vidite čez 3 leta ali 5 let in kako vam pri tem pomaga Stičišče Središče?

Čez 5 let se vidimo kot društvo, ki s svojim delovanjem ne le izobražujemo in ozaveščamo, temveč tudi oskrbujemo prebivalce občine, posledično tudi skrbimo za biotsko raznovrstnost krajinskega parka. Vidim potek občnega zbora v naših društvenih prostorih s postavljeno zeliščarsko in čebelarsko učno potjo na Barju. Že nekaj let pa si želimo tudi povezati z drugim čebelarskimi društvi na Barju ter “patentirati” barjanski med z isto visoko kakovostjo, kot jo dosegamo že zdaj.

 

Čebelarsko društvo Žagar Filip
Podpeška cesta 380
1357 Notranje Gorice

  cd.zagarfilip@gmail.com